GONARTROZA

OSTEOARTRITA ( GONARTROZA )

Artrita inseamna inflamarea articulatiilor.

Care sunt cauzele osteoartritei ?
Toate articulațiile normale au o anumită capacitate de reparație proprie a leziunilor produse din cauza uzurii prin activitățile noastre de zi cu zi . Cu toate acestea ,la unele persoane , se pare că acest proces de reparare devine defectuos și astfel OsteoArtrita se dezvolta (OA) .
În articulații cu OA , cartilajului articular devine deteriorat și uzat . Tesutul osos de lângă cartilajul poate fi , de asemenea, afectat și excrescente osoase se pot dezvolta în jurul marginilor osoase. Aceste creșteri sunt numite osteofite și pot fi văzute pe radiografii . Articulațiile și țesuturile din jurul articulatiilor pot deveni , de asemenea, inflamate . Aceasta inflamatie se numeste sinovită .
Factorii care pot juca un rol îndezvoltarea OA includ : Vârstă (OA devine mai comuna cu înaintarea în vârstă ), Genetica ( poate fi mostenita ), Obezitatea (OA genunchiului și șoldului are mai multe sanse de a se dezvolta , sau să fie mai severe , la persoanele obeze . Acest lucru se datorează faptului că există o sarcină mai mare pe articulații).Femeile sunt mai predispuse in a dezvolta OA decat barbatii .Leziuni anterioare sau diformitati ale articluatiei.Suprasolicitarea la locul de muncă.

Care sunt simptomele ?
Durere , rigiditate , și limitarea în mișcarilor articulației sunt tipice . Rigiditatea tinde sa fie mai accentuata dimineața, cu o usoara remediere după o jumătate de oră.

Măsuri generale pentru a ajuta la tratarea osteoartritei
Exercițiul fizic (dacă este posibil , în mod regulat . Acest lucru ajută la întărirea mușchilor din jurul articulatiilor afectate , pentru a vă menține în formă. Inotul este ideal pentru cele mai multe articulații).
Controlul greutății : sarcina suplimentară plasata pe spate , solduri , genunchi poate agrava simptomele,chiar si o pierdere in greutate modesta poate face o diferenta semnbificativa.
Talonete și alte dispozitive -aceste măsuri modifica ușor distribuția de greutate și presiune asupra articulatiei genunchiului.
Mers cu baston -se tine pe partea opusă a articulației afectate . Acest lucru ajuta la scaderea presiunii de pe articulatia afectata si la usurarea simptomelor.
Fizioterapia ( se recomanda pentru inceput 10 sedinte zilnice)
Diverse suplimente alimentare pe care le puteți cumpăra de la farmacii au fost promovate ca pot ajuta în tratamentul OA . În special , suplimente glucozamina si condroitina au devenit populare în ultimii ani . Glucozamina si condroitina sunt substante chimice care fac parte din cartilajul normal. Cu toate acestea utilitatea glucozaminei și a condroitinei este controversata . De exemplu , un studiu publicat in 2007 a concluzionat ca condroitina are un efect redus , sau minimal , pe reducerea simptomelor la persoanele cu OA . De asemenea , Institutul National pentru Sanatate si Excelenta clinica din Marea Britanie nu recomanda utilizarea lor pentru tratamentul OA .
Infiltratiile cu steroizi si substante vascoelastice – in functie de gradul OA pot fi folositoare in prevenirea dezvoltarii acestei afectiuni si in a controla durerea, au dezavantajul ca pot fi costisitoare, dar sunt recomandate de marea majoritate a practicienilor.

GONARTROZA

Gonartroza ( artroza genunchiului) apare ca un dezechilibru functional dintre rezistenta structurilor articulare si presiunea exercitata asupra lor.Este cea mai frecventa forma de artroza, dar si cea mai bine tolerata.
Gonartroza este caracterizata prin pierderea localizata a cartilajului, remodelarea osului adiacent și inflamația asociata. O varietate de traume pot declanșa aceasta afectine. Gonartroza include un proces de reparare lent, dar eficient, care de multe ori compensează trauma inițială. Cu toate acestea, la unele persoane,apare durerea invalidanta. Există o mare variație a simptomatologiei intre persoane si chiar intre articulatii diferite alea aceleasi persoane.
Gonartroza apare ca un dezechilibru functional dintre rezistenta structurilor articulare si presiunea exercitata asupra lor.Este cea mai frecventa forma de artroza, dar si cea mai bine tolerata.

Simptomatologie
Dureri articulare cu debut lent, exacerbate de exercitii fizice si ameliorate derepaus. Durerea de genunchi este de obicei bilaterala.Are caracter mecanic ( apare la primii pasi , se amelioreaza si apoi reapare dupa efort). Uneori durerea poate trezi pacientul noaptea .Acest lucru se întâmplă , în general, doar in formele severe. Alte simptome ale gonartrozei sunt : tumefactie ( cauzata de osteofite ), limitarea miscarilor,crepitus, senzatie de macinare la mers , dar si deviatii ale genunchiului si laxitate articulara.Durerea poate varia cu zile bune și zile rele , uneori, în funcție de cât de activ ati fost , dar , uneori, pentru niciun motiv evident . Unii oameni considera ca schimbarile de vreme (mai ales umedă și de joasă presiune ) fac durerea si rigiditatea mai severe , acest lucru se datoreaza fibrelor nervoase din capsula genunchiului ce sunt sensibile la modificările presiunii atmosferice .