Artroza

ARTROZA

Artroza reprezinta un sindrom clinic caracterizat prin durere articulara insotita de grade diferite de impotenta functionala articulara si scaderea calitatii vietii.Artroza poate apare la nivelul oricarei articulatii sinoviale , dar cele mai afectate sunt articulatia soldului si a genunchiului.

Artroza este un proces metabolic activ  dinamic care cuprinde toate structurile articulare-cartilaj, sinoviala,os,capsula,muschi si ligamente,modificarile patologice principale constau in leziuni ale cartilajului insotite de fenomene de remodelare osoasa a osului subchondral cu formarea de os nou la periferia articulatiei.

Factori de risc sunt reprezentati de :

-factori genetici

-factori constitutionali-obezitate,sex feminin,densitate osoasa crescuta

-factori biomecanici-leziuni articulare posttraumatice,hiperlaxitate articulara, deviatii ale axelor biomecanice ale membrelor.

Din punct de vedere al manifestarilor clinice ,orice durere articulara atraumatica , persistenta  care se accentueaza la miscare,aparuta la o persoana mai in virsta de 45 ani,cu sau fara  redoare articulara matinala mai mica de 30 minute pot sugera un proces artrozic.

Cele mai afectate articulatii sunt cele coxofemurale-coxartroza, cele ale articulatiei genunchiului-gonartroza,cele ale articulatiilor vertebrale, sau ale articulatiilor mici ale miini.

 

Coxartroza, artroza articulatiei coxofemurale poate fi primara idiopatica sau secundara in urma unor leziuni postraumatice sau sechele ale unor anomalii de pozitionare ale elementelor articulare cum ar fi displazia luxanta de sold(luxatia congenitala) sau post necroza aseptica de cap femural,precum si infectii locale.

Clinic se manifesta prin durere la nivelul radacinii coapsei, care se accentueaza la miscare si diminueaza la repaus sau mai rar aceasta durere poate apare la nivelul fesei.De asemenea in timp poate apare redoare articulara(scaderea pina disparitia miscarilor articulare), fenomen care apare mult mai tirziu.

Din punct de vedere al tratamentului acesta poate consta in functie de stadiul bolii de la tratament de recuperare fiziokinetoterapie pina la interventie chirurgicala.

 

Gonartroza , artroza articulatiei genunchiului de asemenea poate fi primara sau secundara.Se manifesta prin durere la nivelul genunchiului care se accentueaza la miscare si cedeaza  sau diminua la repaus, cu crepitatii osoase la nivelul articulatiei femurorotuliene, si deformarea axului femuro-tibial.

Tratamentul este functie de stadiul in care se afla boala de la tratament de recuperare fiziokinetoterapie la interventii chirurgicale